divendres, 1 de maig del 2009

Desesperació escolar

(Primera carta enviada a mitjans de comunicació entre el 28 i 29 de maig de 2009.
Com a resultat, vaig intervenir el el programa El Món a Rac1 el dia 29 de maig vora les 10:15.
El mateix dia, em van trucar de TV3 per presentar la nostra queixa finalment el dilluns 4 de maig en els Matins de TV3, calculo que a partir de les 11:00. Aniré acompanyat per un altre pare, en Ramón Solé.)

Hola,
Us contacto pel tema de la preinscripció escolar pel proper curs. Aquest és un problema que es repeteix any rere any, el que el fa més greu encara.

El passat dia 27 ens vam reunir en assemblea a l'Associació de Veïns de Sant Andreu (www.santandreusud.com) una bona part de les 60 famílies afectades que a dia d'avui no tenim cap garantia de tenir plaça en una escola del nostre barri, Sant Andreu. A nivell de tot el districte es parla de més de 110 famílies afectades.

El cas és que un any més, l'oferta de places escolars al barri (300 públiques i 300 privades) ha resultat insuficient per al total de peticions presentades, 660. Per tant, per a tots els pares i mares afectats, el fet de rebre una carta a casa on s'indiquen les escoles de la teva zona que pots triar per a la preinscripció resulta ser una total hipocresia. Qui tria és el sorteig, que atorga uns drets d'escolarització a uns nens que es nega als menys afortunats.

El que seria més just és que amb el sorteig es distribuïssin els nens entre les escoles del barri que ens pertoquin però sense que cap nen quedés fora de la seva zona. És a dir, el sorteig ha de servir per assignar els nens a les escoles de preferència i no per dir quins nens tenen dret a ser
escolaritzats al seu barri i quins han de patir el fet d'anar a un altre barri.
VOLEM ESCOLARITZAR ELS NENS AL NOSTRE BARRI PERQUÉ ÉS ALLÀ ON HEM DECIDIT VIURE I AIXECAR-LOS, ON NOSALTRES I ELLS VOLEM TENIR ELS NOSTRES AMICS, ON VOLEM ESTAR CADA TARDA AL PARC. LES ESCOLES FORMEN PART DEL BARRI I ELS NOSTRES FILLS TAMBÉ.

A més a més, hem de tenir clar el que suposa escolaritzar un nen en un altre barri, tenint en compte que parlem de nens i nenes de 3 ANYS. Tot això s'agreuja si tots dos pares treballen (d'allò més normal avui dia):
1) Aixecar el nen ben de matinada, per tenir temps de portar-lo a l'escola, ja sigui en cotxe o transport públic, a les 8 o abans perquè després tinguem temps d'anar a treballar.
2) Això significa sobretot molèsties per al nen i pèrdua de temps de son, fonamental per al seu desenvolupament.
3) L'obligació de deixar-los al menjador, perquè de ben segur moltes famílies no tindran temps d'anar-los a buscar, donar-los el menjar i tornar-los a l'escola. No tothom pot assumir aquest sobrecost que potser al seu barri solventarien amb l'ajuda de familiars.
4)Assumir uns sobrecostos per al seu transport a altres barris. Algú ha provat de portar a peu a l'escola un nen de 3 anys a una distància superior als 10-15 minuts a peu? I a l'hivern fa molt fred a les 7 del matí.
5) El desarrelament social del nen al seu barri. Els nens petits tenen el seu cercle d'amistat a l'escola. Si els nostres fills han d'anar a uns altres barris, quan tornin a casa i els portem al parc no trobaran als seus amics. Seran estranys al seu propi barri.

EN DEFINITIVA, NO PODEM FER VICTIMES ALS NOSTRES FILLS DE LA MALA PLANIFICACIÓ DE L'ADMINISTRACIÓ QUE NO HA DIMENSIONAT BÉ LES PLACES ESCOLARS A CADA BARRI. QUÈ NO MIREN EL PADRÓ?
EL BENESTAR DELS NOSTRES FILLS ÉS UNA COSA MOLT SÈRIA I HEM DE LLIUTAR FINS AL FINAL

TOTS ELS NENS I NENES DE BARCELONA HAN DE TENIR EL DRET A SER
ESCOLARITZATS AL SEU PROPI BARRI, SINÓ A LA SEVA ESCOLA DE PREFÈRENCIA A UNA DE LES QUE ENS ASSIGNEN PER ZONA A LA NOSTRA ÀREA TERRITORIAL DE PROXIMITAT

LA MOBILITAT ESCOLAR HA DE SER UN DRET I NO UNA OBLIGACIÓ

Gràcies per la vostra atenció, són moltes famílies que patim molt per la incertesa del futur dels nostres fills, i no només a Sant Andreu.

10 comentaris:

  1. Recollirem signatures com els de Sant Martí?

    ResponElimina
  2. Gràcies Albert. demà serem a la plaça.
    Aquest blog ens serà molt útil per a estar informats i connectats.

    Agustí Carné.

    ResponElimina
  3. Molt bé, Albert, ben cert és que si no ho reivindiquem faran els que més els convingui sense tenir en compte el millor pels nens/es i les seves families.
    Compta amb el nostre suport,
    Amara

    ResponElimina
  4. alla estarem per donar suport que els nostre fills no son "carne de cañon" es una vergonya peor osaltres ho farem saber que no pot ser que ens "torejin" com vulguin

    DE ESO NADA MONADAS

    ResponElimina
  5. Podriem ficar també el tema de les escoles bressol dle barrio no? Avui a començat el periode de preinscripció i per exemple per edad entre 1-2 anys penso que en tot el barrio de Sant Andreu no superan les 100 places disponibles.
    I quants bebes hi han al barri d'aquestes edats?
    Moltíssims estarem també sense plaça escola bressol.

    ResponElimina
  6. Jo volia fer una altre petició que no se si es podrà afegir a l'ampliació de places a les escoles del barri de Sant Andreu. La ubicació definitiva del CEIP Maquinista, serà a 600 metres de la seva actual. La ubicació definitiva esta mal comunicada i el col·legi es trobarà envoltat de fàbriques. Seria bo demanar al consorci que el col·legi definitiu s'ubiques als terrenys actuals, això faria que els nens del barri del Bon Pastor continuesin tenint 3 col·legis propers i no dos.

    Marta

    ResponElimina
  7. Hola Albert,ya me descarregat el .pdf, la meva dona y yo, ya hem començat a possarlos per a tots els puestos estrategics, com escolas, biblioteca, bar de la biblio,comerços y de mes.AVEURE SI ENTRE TOTS EMPAPELEM EL BARRI.Ens veiem dijous y anim a tots els papas afectats.o aconseguirem...

    ResponElimina
  8. Gràcies Albert per tot el que esteu intentant. És una vergonya que no poguem accedir a l'escola que nosaltres volguem pels nostres fills. Estem desesperats i ens sentim amb molta impotència. Ens veiem dijous.

    ResponElimina
  9. ESTIC ABSOLUTAMENT D'ACORD AMB TOTS VOSALTRES.SEMBLA MENTIDA QUE EN EL SEGLE XXI I AMB TOT INFORMATITZAT, LES ADMINISTRACIONS PÚBLIQUES NO SÀPIGUEN AMB ANTELACIÓ ELS NENS EMPADRONATS AL BARRI NASCUTS AL 2006. COM HAN POGUT TENIR AQUEST DESFÀS? PERQUÈ NO HAN FET 3 LÍNEES A CAN FABRA. A MÉS TROBO QUE HAURÍEN DE FER UNA ESCOLA PER SOBRE DE LA MERIDIANA PER NO SATURAR TANT L'ESCOLA "SAFA" QUE UN ANY MÉS ÉS QUE LA MÉS GENT A DEIXAT FORA

    ResponElimina
  10. HOLA JO VOLDRIA SABER SI AQUESTES MOVILITZACIONS S'ESTAN FENT SOLS PER SANT ANDREU SUD, ES A DIR, NO INCLOUEN LA SAGRERA???

    ResponElimina